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LEGAL ETHICS OPINION 1072  TITLE INSURANCE 
 
 
   Your inquiry concerns the practice of a law firm purchasing title insurance policies for 
clients, through a title insurance agency in which members of the law firm have an 
interest. In particular, you ask whether the following two requirements of LE Op. 174-A 
are still applicable: (1) The attorney examining the title and submitting the application for 
title insurance may participate only in the general management of the title insurance 
agency, and (2) The authority to determine whether to issue or decline a policy and to 
determine what exceptions and exclusions to include in the policy must rest with an 
individual who is not under the substantial control of the attorney examining the title. 
You have asked three other questions contingent upon the Committee finding that the 
above-referenced portions of LE Op. 174-A are still valid. Because the Committee opines 
that the above-referenced conditions set forth in LE Op. 174-A are no longer valid, it is 
unnecessary to set forth your other questions. 
 
   It is the Committee's opinion that LE Op. 187 implicitly overruled the above-referenced 
portions of LE Op. 174-A. Although the specific inquiry involved in LE Op. 187 
concerned other portions of LE Op. 174-A, the rationale applied in LE Op. 187 
effectively overruled the portions of LE Op. 174-A of which you inquire. In referring to 
LE Op. 174-A, LE Op. 187 stated: 
 

This earlier conclusion was reached in the absence of an absolute prohibition in the 
Code of Professional Responsibility. Since DR:5-101(A) sets forth a qualified 
prohibition rather than an absolute one, the Committee now thinks that the attorney's 
conduct must be measured in light of the disclosure the attorney gives his client. 
DR:5-101(A) does not actually bar an attorney from undertaking employment when 
the attorney has a personal or financial interest in the subject matter of the 
representation. The attorney cannot undertake the representation unless the client 
consents to the employment of the attorney, after the attorney explains fully the 
attorney's interests in the representation. Absent an absolute prohibition against such 
conduct by the Code of Professional Responsibility, the Committee does not believe 
it can bar through an ethics opinion that which appears to be permitted by DR:5-
101(A) upon proper disclosure. 
 

   Thus, there are no per se prohibitions in obtaining title insurance policies for clients 
pursuant to DR:5-101(A). As stated in LE Op. 187, “the crucial factor is the adequacy of 
the attorney's disclosure. . . .” In determining the adequacy of the disclosure this 
Committee heartily endorses the caution in LE Op. 187 that “all doubts regarding the 
sufficiency of the disclosure must be resolved in favor of the client, and against the 
attorney, since it is the attorney who seeks to profit from the advice given his client.” The 
adequacy of the disclosure can only be determined on a case-by-case basis, in light of the 
particular circumstances involved. 
 
   Because questions of law, as opposed to ethics, are not within the province of this 
Committee, this Committee does not opine whether or not there are laws governing 
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matters related to your question. Of course, an attorney's violation of a law may place the 
attorney in violation of DR:1-102(3). 
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   Legal Ethics Committee Notes. – Editor’s Note: See also L E Op. No. 1564. 
   This opinion is overruled, in part, by L E Op. No. 1702 which would require the lawyer 
to return the materials without reading them.  While an ex parte interview of an 
adversary’s expert is not per se improper, standing procedural rules or pretrial orders of 
the tribunal might restrict or prohibit an ex parte contact with the opponent’s expert.  See 
Rule 3.4(d).  See, e.g., Rule 4:1(b)(4)(B) of the Rules of the Supreme Court (discovery of 
facts or opinions held by an expert may only be had by written interrogatories, unless the 
parties agree otherwise.) 
 


